Rijden jouw bedrijfsvoertuigen nog op diesel of benzine? Dan is het hoog tijd om aan elektrische wagens te denken. De voordelen wegen steeds meer op tegen de nadelen, nu het fiscale regime verandert. Doe je voordeel met deze tips!
Een op de drie nieuwe auto’s in ons land rijdt op een batterij, en dat aantal stijgt zienderogen. De autosectorfederatie Febiac noteerde in 2022 dik 124.000 nieuwe elektrische voertuigen, het marktaandeel ervan steeg van 18,4% in 2021 tot 26,5% in 2022. Tegen 2030 zal België naar schatting 1,5 miljoen elektrische auto’s tellen.
In 2022 werd 87% van de volledig elektrische wagens door een bedrijf aangekocht. Ook de plug-inhybrides rijden bijna allemaal voor ondernemingen rond (91,4%), schrijft De Tijd. Logisch, want de voordelen van elektrische voertuigen wegen alsmaar meer op tegen de nadelen. Zeker voor bedrijven.
Fiscaal voordeel klassieke bedrijfswagens verdwijnt binnenkort
Elektrische voertuigen hebben als bedrijfswagens duidelijke voordelen: je stoot als onderneming minder CO2 uit, je mag vlot in lage-emissiezones rijden en je zet een serieuze stap richting duurzaam ondernemen. Je wagenpark vergroenen is dus goed voor je voetafdruk, én voor je imago.
Ook wordt elektrisch rijden stilaan merkbaar goedkoper dan rijden op fossiele brandstof. En de Belgische overheid geeft je als ondernemer een extra goede reden om nú over te stappen. Op 1 juli 2023 gaat namelijk de overgangsregeling in die niet-koolstofneutrale bedrijfswagens fiscaal oninteressant maakt.
Hoe zit dat precies?
- Koop je na 1 juli 2023 een nieuwe bedrijfswagen die nog op diesel of benzine rijdt, of een hybride wagen, dan zie je je fiscale voordeel jaar na jaar slinken. Eind 2026 zijn alleen nog auto’s die geen broeikasgassen uitstoten 100% fiscaal aftrekbaar.
- Vanaf 1 januari 2027 daalt geleidelijk ook de fiscale aftrekbaarheid voor elektrische wagens. In 2031 is die nog maar 67,5%.
Let op: het fiscale regime voor ‘lichte vracht’ is niet helemaal hetzelfde als voor personenwagens.
Zet je de stap om voor elektrische wagens te gaan? Dan komt de federale overheid je ook tegemoet in de kosten om laadpalen of laadstations te installeren. Als je die voor 31 augustus 2024 plaatst, geniet je onder bepaalde voorwaarden van een fiscale kostenaftrek tot 150%. Daarbovenop bieden sommige steden, gemeenten en gewesten extra premies en subsidies aan. Bekijk dus ook zeker op dit vlak je opties.
Hoe je wagenpark vergroenen?
Voor je helemaal overstapt op elektrische bedrijfswagens, doe je er goed aan het volledige mobiliteitsbeleid van je onderneming onder de loep te nemen. Neem je tijd om je goed te informeren voor je knopen doorhakt. En betrek daar ook je medewerkers bij. Als je hele team ‘mee’ is, verloopt de overgang automatisch soepeler.
In de kantlijn: dit is voor je onderneming tegelijk hét moment om ook andere alternatieven te overwegen. Denk maar aan het mobiliteitsbudget: hiermee kiest elke werknemer zelf hoe die zich duurzaam verplaatst en betaal je als werkgever voor bijvoorbeeld een treinabonnement en een elektrische step in plaats van een (al dan niet elektrische) auto
Wat verandert er voor de medewerkers?
Zal elektrisch rijden grote aanpassingen vragen voor je medewerkers en de manier waarop ze hun werk uitvoeren? Sta daar grondig bij stil en bespreek dit met hen, ze hebben vaak waardevolle ideeën en suggesties over de praktische kant van de zaak.
Communiceer tijdig en open over het volledige plaatje: hoe en wanneer worden wagens vervangen, welke voor- en nadelen heeft dit voor het bedrijf en voor de individuele werknemers, verandert er iets aan de werkwijze van je onderneming?
Welke elektrische bedrijfsvoertuigen passen bij jouw onderneming?
Dienen de bedrijfswagens vooral voor woon-werkverkeer, of heb je ze ook nodig voor werkverplaatsingen? Kunnen je medewerkers thuis hun wagen opladen of alleen op het werk? Hoe zit het met je budget?
Bekijk voertuig per voertuig of het interessant is het (al) te vervangen door een volledig elektrisch exemplaar, en welk type je dan het best kiest.
Hoe ga je de elektrische wagens opladen?
Je bent het goedkoopst af als je de auto’s bij je bedrijf oplaadt. Heb je daar niet voldoende capaciteit, dan kan je je medewerkers thuis laten laden. Dat heeft als bijkomend voordeel dat hun auto ook gebruiksklaar is wanneer ze thuiswerken of vakantie hebben.
Wat is de reële kost van een elektrische wagen?
Over de juiste investering kan je pas beslissen als je een zicht hebt op alle cijfers. Naast de (doorgaans hogere) aankoopprijs van een elektrisch voertuig en de grotere fiscale aftrekbaarheid, moet je ook rekening houden met o.a. de lagere onderhoudskosten en de goedkopere lening die je bij de meeste banken krijgt.
De fiscale aftrek van de auto- en brandstofkosten ligt hoger, en de belasting die je medewerkers betalen op het privégebruik van de wagen (VAA of voordeel van alle aard) is net lager.
Welke regels en afspraken zijn nodig?
Beslis je om voortaan voor elektrische wagens te kiezen? Dan is het tijd om je carpolicy te updaten. Daarin staat duidelijk welke medewerkers een elektrische bedrijfsauto krijgen, waar ze die opladen, hoe de kosten van de laadpaal en het laden verdeeld worden, enzovoort. Ook erg nuttig is een korte cursus over hoe je efficiënt met een elektrische auto rijdt en die oplaadt.
Verzeker je elektrische auto’s correct
Dat je ons maar beter een seintje geeft wanneer je een nieuw bedrijfsvoertuig koopt, hoeven we je niet uit te leggen. Bel 050 38 94 43 - 050 37 05 60 of mail naar df@verz.kbc.be en we werken je autoverzekering snel bij.
Maar heb je ook aan de brandverzekering gedacht? Wanneer je je wagenpark elektrisch maakt, is de kans groot dat je ook laadstations installeert. Net als laadpalen bij je medewerkers thuis, vallen die niet onder de verzekering van de elektrische bedrijfswagens zelf. Contacteer ons dus zeker om te bekijken welke aanpassingen nodig zijn in je brandpolis.
Je merkt het: bij een overstap naar een elektrisch wagenpark komt heel wat kijken. Twijfel je welke piste jouw onderneming het best bewandelt? We helpen je met veel plezier alle pro’s en contra’s in de schaal te leggen.
De verzekeringen uit dit artikel
Deze producten worden vernoemd in dit artikel. Nog vragen? We adviseren je met veel plezier.
Auto
Wordt het een verplichte aansprakelijkheidsverzekering zonder meer, een uitgebreide omniumverzekering met alles erop en eraan, of iets daartussen? Aan jou de keuze.
Brand & andere risico's
Deze verzekering is niet zomaar een brandverzekering, maar beschermt je roerende en onroerende goederen tegen risico's zoals brand, vandalisme en storm.